Grafic de lucru: 24/7  |  Harta site-ului

Ftiziatrie

Ftiziatrie

Aici se vindecă majoritatea bolnavilor de tuberculoză pulmonară.


fti1

Introducere

Cabinetul nostru întră în componența secție consultative din cadrul IMSP Spitalul Raional Hîncești. Funcția principală este acordarea asistenței medicale specializate de ambalator. Aici se face consultația, se precizează diagnosticul și se indică tratamentul staționar sau ambalator. Se efectuează monitorizarea și evidența a cazurilor de tuberculoză în Raionul Hîncești. Cabinetul este reprezentat de personal medical calificat în acest domeniu.

Mihail COCERVEI

Sunt de specialitate medic ftiziopneumolog. În acest domeniu activezi de peste douăzeci opt de ani. La începutul carierei am întâlnit mari obstacole când trebuia sa tratezi bolnavii. Problema principală era lipsa preparatelor pe piața națională. Din anul 2001 această problema a fost soluționată cu sprijinul Organizației Mondiale al Sănătății și Fondul Global. În ultimii ani se pune accent pe tratamentul în condiții de ambalator. Dacă în primii ani toți pacienții se tratau în condiții de staționar, astăzi accentul se pune pe tratarea bolnavului în condiții de ambalator. La moment pot spune că tuberculoza se pateu vindeca.

Servicii medicale

 • Analiza microscopică a sputei

  Este colectarea sputei al bolnavului pentru determinarea prezenții micobacteriei de tuberculoză.

 • Renghenografia

  Renghenografia organelor cutii toracice pentru determinarea patologiei care este în plămâni.

 • Tratamentul direct observat

  Un șir de măsuri unde se monitorizează bolnavii direct de medic, care locuiesc în orașul Hîncești.

 • Indicarea tratament

  Aprecierea schemei și duratei de tratament al bolnavului de tuberculoză.

 • Clasic

  Tratarea bolnavilor conform protocoalelor clinice naționale și instituționale.

Facilități

Din anal 2012 cabinetul Ftiziopneumologie a obținut analizatorul medical GeneExpert, care folosește metoda molecular genetică pentru depistarea tuberculozei și rezistenței ei la rifampicină. Acest fapt ajută la inițierea cât mai rapidă a tratamentului tuberculozei rezistente. Analizator GeneExpert a redus timpul de reacție a medicului la două ore. Mai înainte trebuia de aștepta pîna la trei luni aceste analize prin alte metode clasice. Condițiile de primire al pacientului sunt satisfăcătoare, cabinetele sunt amenajate conform cerințelor.