Grafic de lucru: 24/7  |  Harta site-ului

Neonatologie

Stabilirea, monitorizarea, tratamentul și îngrijirea nou născutului


traum1

Introducere

Secția Neonatologie face parte din Centrul Perinatologic Raional. Este amplasată la etajul III, aripa stingă maternității din Hâncești, pe 15 paturi. Fiecare salon este înzestrat cu două paturi și bloc sanitar. Copii nou născuți împreună cu mamele sunt internați la noi în secție. Copii sănătoși sunt monitorizați timp de 24-48 de ore. Copii care necesită supraveghere îndelungată, cu diferite patologii de gravitate medie - sunt tratați conform protocoalelor până la externare. Copii care sunt născuți în stare gravă și prematuri(masa<1800 gr) sunt transferați la IMC.

veronica velcinschii

2008-2013 Colegiul de Medicină Cahul;
2014-2020 Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu";
2020-2023 Rezidențiat în Neonatologie, IMSP IM și C;
2021 – prezent medic pediatru UPU IMSP SR Hîncești;
2023 – prezent medic neonatolog TI secția Prematuri, IMSP IM și C;
2023 – prezent Șef secție neonatologie Spitalul Raional Hâncești;
Copiii sunt o minune data de Dumnezeu pentru a ne infrumuseta si implini viata !
Sa fii parinte reprezinta o adevarata bucurie, dar si o mare provocare. A avea un copil nu inseamna doar implinire, ci si griji si asumarea multor responsabilitati.
Din momentul in care iti tii prima oara bebelusul in brate, viata ta se schimba radical. Programul, nevoile si prioritatile tale de pana atunci se adapteaza celor ale bebelusului tau.
Iesirea din maternitate si primele zile cu bebelusul tau acasa sunt intotdeauna puternic incarcate emotional, bebelusul va fi de acum in centrul atentiei si toata familia se va dedica intru totul celui mic.
Increderea in medic este esentiala in ingrijirea nou nascutului ! Sanatatea copilului este mai presus de orice, de aceea nu ezitati sa intrebati medicul despre orice va ingrijoreaza, chiar daca ar parea ridicol sau fara importanta.
Increderea in medic reprezinta si siguranta copilului dumneavoastra.

Servicii medicale

 • Îngrijirea și supravegherea nou născutului

  Contactul piele la piele, examinare, determinarea datelor antropometrice, parametrilor vitali(temperatura corpului, SaO2, FCC, FR), screening în determinarea otoemisiunelor acustice.

 • Tratamentul nou născutului

  Profilaxia oftalmiei gonococice, antibioticoterapia(la necesitate), oxigenoterapie, fototerapie, alimentație parenterală; Terapia intensivă în asfixie.

 • Investigații laborator

  Analiza generală de sânge, biochimia sîngelui, PCR, analiza sîngelui la fenilcetonurie.

 • Supraveghere pentru alăptare

  Nou născutul se aplică la sân din primele minute de viață. Mama este instruită cum să poziționeze corect copilul în alaptare, este informată despre semnele de pericol și starile fiziiologice tranzitorii. Săptămînal este organizat cursul teoretic(pentru mamici) - "Școala Mamelor".

 • Imunizarea

  Vaccinarea copilului împotriva hepatitei virale B și tuberculozei.

Facilități

Condiții hoteliere în saloanele secției cu 1-2 paturi, bloc sanitar individual, încălzirea autonomă, aer condiționat, apă caldă, wi fi, TV, sală de conferință unde se petrec seminare;
O2 centralizat, utilaje medicale performante, medicamente pentru acordarea ajutorului medical conform ultimelor protocoale;
Accesul pentru vizitatori este liber, parc amenajat, loc pentru staționarea și parcarea automobilelor.
Colectivul maternității este tânăr, binevoitor, calificat, pregătit profesional, disponibil 7/24 pentru acordarea ajutorului medical femeilor gravide, parturientelor și nou-născuților.